Interieur met gele muur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In dit interieur zijn twee muren op verschillende plaatsen in de woonkamer geel gemaakt. Het selectief gebruiken van kleur versterkt, zonder te domineren, de eigenschappen van de meubels en objecten in de buurt.

Bij dit stuk muur versterkt het geel bijvoorbeeld het blauw in de Japanse imarivaas, de diepte in het landschap op het schilderijtje en de vrolijkheid van de kleine beeldjes. Zodra de zon binnen schijnt, licht de kamer prachtig op.

Salon- en kindertafel

salon- en kindertafel

Zoals het nodig bleek om een speciale, op het interieur afgestemde, cellostoel te ontwerpen, was er ook behoefte voor dezelfde huiskamer de salon- annex kindertafel aan te laten sluiten bij het geheel. De wens was om zowel een volwaardige salontafel te hebben als ook een volwaardige kindertafel. Zwart-, blauw- en roodgebeitst essehout als in het interieur terugkomende kleuren.

Een kindertafel moet liefst tegen een stootje kunnen, bergruimte bieden voor papier en potloden en zitplek bieden. Vandaar een formicablad en een uitschuifbaar bankje in respectievelijk de kleur van de open keuken en de cellostoel van papa.

Een salontafel staat als mooi meubel in het interieur. Vandaar dat met een eenvoudige handeling het formicablad om te klappen is naar een strak zwartgebeitst essehouten blad en het bankje inschuift als plek voor tijdschriften.

Cello-stoel

 

Cello-stoel

 

In een zorgvuldig ontworpen huis bleek het lastig een mooie stoel te vinden voor de cellist van het stel: een fijne brede basis, geen armleuningen, maar vooral afgestemd op de rest van het interieur. Zo kwam deze stoel tot stand, hoogglans, zwartgebeitst essenhout met een knipoog naar hun favoriet Mackintosh.

 

Café Savannah in Frankfurt

Café Savannah

In Frankfurt am Main opende Café Savannah als kindvriendelijk café in 2011 haar deuren. Niet voordat een uitvoerige verbouwing het “rustiek-Griekse” sausje weg had gepoetst. Mijn taak was het kleurconcept van het geheel.

Bij mijn eerste kennismaking met het pand waren de rustiek-Griekse sferen nog volop aanwezig. Toch was meteen duidelijk dat de donkerbruine plafondbalken, de grofgezaagde bruine plafonddelen en de zware, matzwarte radiatoren een prima combinatie zouden vormen met de kleurrijke, moderne sfeer die de eigenaren voor het nieuwe café zochten.

In de speelkamers voor de kinderen heb ik door middel van silhouetmuurschilderingen een hoek “winkeltje spelen” en een hoek “cafeetje spelen” gemaakt. Met kleine verwijzingen naar de Nederlandse maker, een Nederlands knipbrood, de kaasschaaf en gatenkaas.

 

 

Badkamer in Scheveningen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In deze badkamer vermengen Oosterse aspecten op een moderne manier: Bij de wastafel en de douche zijn twee halve togen gevormd, in het tegelwerk zijn mozaiektegeltjes verwerkt en op de deur is een florale, Perzische decoratie aangebracht.Terwijl inkijk wordt voorkomen, geeft deze decoratie een prachtig effect vanaf zowel de lichte badkamerkant als de donkere overloopkant van de deur.

Interieur voor avonden zonder televisie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niet voor niets gaan gasten soms langs alle titels in de boekenkast. Het is een profiel van de bewoners. Hier zijn de boeken duidelijk aanwezig in een boekenkast met vooroorlogse familiegeschiedenis van 2 meter lang en 2,5 meter hoog. De verschillende stijlperiodes, van de 18e eeuwse fautieul tot aan het moderne Ikea-kleed, combineren goed. De gedecoreerde blauwe muur maakt de ruimte knus, zonder deze klein te laten lijken. Begin negentiende eeuw werden vaak felle kleuren gebruikt voor de muren; hier is het blauw op een klassieke en moderne manier tegelijk een mooie basis voor de portretten van de kinderen.

Het geheel is een goede afspiegeling van de bewoners: Door liefde voor verhaal en schoonheid past veel bijna vanzelf bij elkaar.

 

Badkamer De Bilt

badkamer De Bilt raam binnen

De verbouwing van een kleine, charmante, jaren ’30 arbeiderswoning in De Bilt had tot doel een grotere badkamer. De beschikbare ruimte zou echter nog steeds niet groter worden dan ca 3,5 m² en met ontwerpcriterium: een ligbad. Door handige aansluitingen te maken tussen de verschillende functies, wastafelmeubel, wc, ligbad, ontstond er toch een ruimtelijke badkamer.

Door de “harde” ceramische materialen van wc, wastafel en bad te mixen met de zachte uitstraling van robinia-hout, mozaiektegeltjes en glas-in-lood werd het een sfeervol geheel.

Het glas-in-loodraam is speciaal voor deze badkamer ontworpen.  De onderste helft van het motief komt horizontaal voor in de ramen in de voorgevel van het huis. Met de bovenste helft borduur ik op eigen wijze voort op die stijl. Het raam heeft tot doel de inkijk vanuit de tuin tegen te gaan. Mijn ontwerp is vervaardigd door Hermine van der Does.